Archiwa tagu: #birdwatching

Bąk

Brodziec piskliwy (Actitis hypoleucos) Common Sandpiper

Wild and Fast

Bąk / Eurasian bittern

Bąk (Botaurus stellaris) to ptak z rodziny czapli. Upierzenie w kolorze brązowym z czarnymi plamami na całym ciele. Gdy czuje się zaniepokojony przyjmuje charakterystyczną pozę z wyciągniętą pionowo szyją. Ma jak na czaple krótkie nogi, grubą szyję.

Występowanie i środowisko

Palearktyka. W Polsce jest bardzo nielicznym ptakiem lęgowym. Spotkać go można na nizinach.

Tryb życia i zachowanie

Poluje w nocy. To ptak wędrowny. Przylatuje od marca do kwietnia, odlatuje od września do listopada. Przestraszony bąk zamiera w bezruchu. Zwykle przebywa w ukryciu pośród gęstych trzcin. Porusza się powoli, w rytm uginających się na wietrze trzcin. Lata rzadko, jeżeli już to nisko nad trzcinami.

Pożywienie

Ptak ten żywi się żabami, rybami i innymi zwierzętami.

Rozmnażanie

Gniazdo buduje pośród trzcin, szuwarów. Wyprowadza zwykle 1 lęg w roku. Jest poligamiczny. Samica składa 3-6 jaj w kwietniu-maju. Wysiadywanie trwa 25-26 dni. Młode opuszczają gniazdo po 4-5 tygodniach.

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Bąk wydaje jedne z najdziwniejszych odgłosów w świecie natury (źródło: medianauka.pl)

Trznadel żółtobrzuch (Emberiza citrinella) / Yellowhammer

Lanius: z łac. lanius oznacza „rzeźnik”, od laniare „rozerwać na kawałki. Ten niepozorny kolorowy ptaszek poluje na małe gryzonie: myszy i nornice czasem jaszczurki. Mniejsze zdobycze typu chrząszcze czy pasikoniki zjada od razu, większe nabija na cierń krzewu tarniny lub kolec drutu, dzięki temu łatwiej mu przytrzymać i rozczłonkować ofiarę, dzierzba ma słabe nogi. Często czatuje na drutach i słupkach oddzielających pastwiska lub sady. Samiec oprócz ciekawych barw ma przepaskę na oczach, my nazywamy go po prostu killerkiem… Poszukaj rankiem przy łąkach i polach, gąsiorki naprawdę robią wrażenie…

Zięba (Fringilla coelebs) / Finch